Etape de diversificare

Etape de diversificare
Diversificarea este o etapă normală și extrem de importantă în viața părintelui și a bebelușului.
Trecerea la o alimentație diversificată se face în timp, iar cheia succesului garantat este ca aceasta să se facă treptat, la momentul potrivit, în cantități progresive și într-un mod plăcut și sigur pentru bebe. Este necesar ca parcursul diversificării să fie unul blând, așa că, ai răbdare și bucură-te de proces.
Pentru ca procesul înțărcării să fie unul reușit, trecerea de la suptul laptelui la alimentația solidă se face cu răbdare, prin introducerea alimentelor cu gusturi și texturi diverse, astfel încât, tranziția către mesele servite de întreaga familie să se facă cu ușurință.

Semnele că bebelușul este pregătit să pășească pe tărâmul diversificării sunt:
își ține capul drept;
duce des și usor obiecte la gură;
imită mișcarea de masticație;
este interesat de mâncarea din farfurie ta;
salivează când te vede mâncând. 

Poate că cel mai important lucru înainte de a începe diversificarea alimentației bebelușului tău, este să te informezi temeinic referitor la ce ai de făcut în cazul în care acesta se îneacă, să îl supraveghezi constant, să ai încredere în tine și în el (sunt mai inteligenți decât credem) și să renunți la prejudecăți și temeri, care pun o presiune imensă pe umerii tăi. Urmează-ți instinctul, informează-te din surse sigure și garantat vei fi mai relaxată, iar procesul diversificării va fi un real succes.

Chiar dacă trecem la alimentația complementară, laptele matern sau laptele formulă rămâne principala sursă de substanțe nutritive, inclusiv fier chiar și după introducerea alimentelor solide. Dacă bebelușul mănâncă regulat, poți să îi scoți masa de lapte de la prânz și să îi dai o cană cu apă.
Apa poate fi oferită sugarului care primește și alimente solide, acesta chiar având nevoie de un supliment de lichide pentru a digera hrana solidă.


Etapa I (6 - 9 luni)
După vârsta de 6 luni, laptele (matern sau praf) nu mai satisface 100% nevoile nutriționale ale bebelușului. De aceea este recomandat ca alimentația complementară să fie introdusă începând cu această vârstă și nu mai devreme. Principalul motiv pentru care nu se recomandă începerea diversificării mai devreme de 17 săptămâni este acela că sistemul digestiv al bebelușului nu este suficient de matur astfel încât să poată să digere altceva în afara de lapte matern sau lapte formulă. 
Nevoia de proteină, tiamină, niacină, vitamina B6 și B12, magneziu, zinc și sodiu crește începând cu vârsta de 6 luni. Este vital, de asemenea, ca bebelușii să învețe să mestece și să muște odată cu începerea diversificării.
Pentru prima masă nu vei avea nevoie decât de câteva lingurițe. Însă cel mai important, urmărește dorința și evoluția bebelușului tău. Consistența mâncării trebuie fie de forma piureului, cremos, astfel încât să nu cadă din linguriță, recomandă OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Astfel, trecerea de la biberon la linguriță va fi mai ușoară.

Pe măsură ce bebelușul se obișnuiește cu mâncarea, pregătește-i hrana astfel încât consistența să fie mai groasă. Dacă o refuză, încearcă din nou peste câteva zile. Este posibil să nu fie pregătit încă. Cu toate acestea, lasă-l pe el să te ghideze. Bebelușul tău îți va spune când a mâncat destul și va întoarce capul sau /și va închide gurița.
Introducerea alimentelor complementare se face în paralel cu dezvoltarea  neurologică  şi  motorie  a  copilului, încurajându-l permanent să mănânce singur.
În această etapă, este recomandat ca bebelușii să înceapă procesul de diversificare cu câteva lingurițe de alimente solide, crescând cantitatea progresiv, până când se ajunge la 2 mese/zi în jurul vârstei de 8 - 9 luni. Pe lângă piureuri, îi poți oferi cu încredere bebelușului tău și bucățele, pe care le poate apuca cu mâna, pentru a-și dezvolta abilitățile motorii. La început, este preferabil să fie oferite bucățele de legume preparate termic, astfel încât riscul de înec să fie diminuat.


Etapa a II-a (9 - 12 luni)
Felicitări! Partea cea mai grea - de început a diversificării - a trecut. În această etapă de diversificare, bebelușul tău ar trebui să fie deja obișnuit cu o gamă variată de alimente. Este important de reținut că OMS recomandă introducerea unei game variate de alimente până la vârsta de 1 an.
Acum, bebelușul ar trebui să aibă deja preferințe culinare, 3 mese/zi plus 1-2 gustări, în afară de masa de lapte matern sau praf. Hrana pregătită pentru mesele principale trebuie să cuprindă alimente din grupe alimentare cât mai variate, de cea mai bună calitate; preferabil - organice.
Este un moment prielnic de a-i face cunoștință bebelușului cu mâncarea pregătită și servită de întreaga familie.
Cu siguranță ai aflat până acum, că mesele sunt și vor deveni mult mai distractive, mai interactive și mult mai dezordonate, pe măsură ce puiul tău crește. Și este absolut normal și firesc să se întâmple așa. Acum sunteți pregătiți să treceți în ultima etapă a diversificării.


Etapa a III-a (12 - 36 luni)
Odată cu creșterea și dezvoltarea bebșlușului, nevoile pentru anumite vitamine și minerale cresc și ele. O atenție deosebită trebuie acordată aportului de vitamina A, D, C, fier, calciu și fosfor din dieta sugarului și copilului mic.
De la 12 luni, alimentele pot fi preparate aproape la fel ca şi pentru restul familiei, continuând însă să fie oferite alimente cu conţinut nutritiv şi energetic mai mare, adaptat  nevoilor  încă  crescute  ale  copilului.  De obicei,  la această vârstă copilul prinde destul de bine linguriţa şi chiar reușește să se alimenteze parţial singur.
În aceasta perioadă a diversificării trebuie să te concentrezi pe a-l ajuta pe copil să se obișnuiască cu noul sistem de hrănire și nu neapărat pe a-l face să mănânce.
Copilului peste 1 an trebuie să i se ofere 3 mese și 1-2 gustări sănătoase/zi, numărul meselor variind în funcţie de tipul alimentelor oferite (conţinutul de substanțe nutritive ale acestora) şi cantitatea consumată de copil la fiecare masă.


 

Suport clienti 9:00 - 17:00

0741102651 contact@sophieschoices.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!