Dragii nostri, in perioada 1-5 iunie bucataria noastra este inchisa. Ne revedem cu drag marti, 6 iunie. ­čĺť

Etape de diversificare

Etape de diversificare
Diversificarea este o etap─â normal─â ╚Öi extrem de important─â în via╚Ťa p─ârintelui ╚Öi a bebelu╚Öului.
Trecerea la o alimenta╚Ťie diversificat─â se face în timp, iar cheia succesului garantat este ca aceasta s─â se fac─â treptat, la momentul potrivit, în cantit─â╚Ťi progresive ╚Öi într-un mod pl─âcut ╚Öi sigur pentru bebe. Este necesar ca parcursul diversific─ârii s─â fie unul blând, a╚Öa c─â, ai r─âbdare ╚Öi bucur─â-te de proces.
Pentru ca procesul în╚Ť─ârc─ârii s─â fie unul reu╚Öit, trecerea de la suptul laptelui la alimenta╚Ťia solid─â se face cu r─âbdare, prin introducerea alimentelor cu gusturi ╚Öi texturi diverse, astfel încât, tranzi╚Ťia c─âtre mesele servite de întreaga familie s─â se fac─â cu u╚Öurin╚Ť─â.

Semnele c─â bebelu╚Öul este preg─âtit s─â p─â╚Öeasc─â pe t─ârâmul diversific─ârii sunt:
î╚Öi ╚Ťine capul drept;
duce des și usor obiecte la gură;
imit─â mi╚Öcarea de mastica╚Ťie;
este interesat de mâncarea din farfurie ta;
saliveaz─â când te vede mâncând. 

Poate c─â cel mai important lucru înainte de a începe diversificarea alimenta╚Ťiei bebelu╚Öului t─âu, este s─â te informezi temeinic referitor la ce ai de f─âcut în cazul în care acesta se îneac─â, s─â îl supraveghezi constant, s─â ai încredere în tine ╚Öi în el (sunt mai inteligen╚Ťi decât credem) ╚Öi s─â renun╚Ťi la prejudec─â╚Ťi ╚Öi temeri, care pun o presiune imens─â pe umerii t─âi. Urmeaz─â-╚Ťi instinctul, informeaz─â-te din surse sigure ╚Öi garantat vei fi mai relaxat─â, iar procesul diversific─ârii va fi un real succes.

Chiar dac─â trecem la alimenta╚Ťia complementar─â, laptele matern sau laptele formul─â r─âmâne principala surs─â de substan╚Ťe nutritive, inclusiv fier chiar ╚Öi dup─â introducerea alimentelor solide. Dac─â bebelu╚Öul m─ânânc─â regulat, po╚Ťi s─â îi sco╚Ťi masa de lapte de la prânz ╚Öi s─â îi dai o can─â cu ap─â.
Apa poate fi oferit─â sugarului care prime╚Öte ╚Öi alimente solide, acesta chiar având nevoie de un supliment de lichide pentru a digera hrana solid─â.


Etapa I (6 - 9 luni)
Dup─â vârsta de 6 luni, laptele (matern sau praf) nu mai satisface 100% nevoile nutri╚Ťionale ale bebelu╚Öului. De aceea este recomandat ca alimenta╚Ťia complementar─â s─â fie introdus─â începând cu aceast─â vârst─â ╚Öi nu mai devreme. Principalul motiv pentru care nu se recomand─â începerea diversific─ârii mai devreme de 17 s─âpt─âmâni este acela c─â sistemul digestiv al bebelu╚Öului nu este suficient de matur astfel încât s─â poat─â s─â digere altceva în afara de lapte matern sau lapte formul─â. 
Nevoia de protein─â, tiamin─â, niacin─â, vitamina B6 ╚Öi B12, magneziu, zinc ╚Öi sodiu cre╚Öte începând cu vârsta de 6 luni. Este vital, de asemenea, ca bebelu╚Öii s─â înve╚Ťe s─â mestece ╚Öi s─â mu╚Öte odat─â cu începerea diversific─ârii.
Pentru prima mas─â nu vei avea nevoie decât de câteva linguri╚Ťe. Îns─â cel mai important, urm─âre╚Öte dorin╚Ťa ╚Öi evolu╚Ťia bebelu╚Öului t─âu. Consisten╚Ťa mânc─ârii trebuie fie de forma piureului, cremos, astfel încât s─â nu cad─â din linguri╚Ť─â, recomand─â OMS (Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii). Astfel, trecerea de la biberon la linguri╚Ť─â va fi mai u╚Öoar─â.

Pe m─âsur─â ce bebelu╚Öul se obi╚Önuie╚Öte cu mâncarea, preg─âte╚Öte-i hrana astfel încât consisten╚Ťa s─â fie mai groas─â. Dac─â o refuz─â, încearc─â din nou peste câteva zile. Este posibil s─â nu fie preg─âtit înc─â. Cu toate acestea, las─â-l pe el s─â te ghideze. Bebelu╚Öul t─âu î╚Ťi va spune când a mâncat destul ╚Öi va întoarce capul sau /╚Öi va închide guri╚Ťa.
Introducerea alimentelor complementare se face în paralel cu dezvoltarea  neurologic─â  ┼či  motorie  a  copilului, încurajându-l permanent s─â m─ânânce singur.
În aceast─â etap─â, este recomandat ca bebelu╚Öii s─â înceap─â procesul de diversificare cu câteva linguri╚Ťe de alimente solide, crescând cantitatea progresiv, pân─â când se ajunge la 2 mese/zi în jurul vârstei de 8 - 9 luni. Pe lâng─â piureuri, îi po╚Ťi oferi cu încredere bebelu╚Öului t─âu ╚Öi buc─â╚Ťele, pe care le poate apuca cu mâna, pentru a-╚Öi dezvolta abilit─â╚Ťile motorii. La început, este preferabil s─â fie oferite buc─â╚Ťele de legume preparate termic, astfel încât riscul de înec s─â fie diminuat.


Etapa a II-a (9 - 12 luni)
Felicit─âri! Partea cea mai grea - de început a diversific─ârii - a trecut. În aceast─â etap─â de diversificare, bebelu╚Öul t─âu ar trebui s─â fie deja obi╚Önuit cu o gam─â variat─â de alimente. Este important de re╚Ťinut c─â OMS recomand─â introducerea unei game variate de alimente pân─â la vârsta de 1 an.
Acum, bebelu╚Öul ar trebui s─â aib─â deja preferin╚Ťe culinare, 3 mese/zi plus 1-2 gust─âri, în afar─â de masa de lapte matern sau praf. Hrana preg─âtit─â pentru mesele principale trebuie s─â cuprind─â alimente din grupe alimentare cât mai variate, de cea mai bun─â calitate; preferabil - organice.
Este un moment prielnic de a-i face cuno╚Ötin╚Ť─â bebelu╚Öului cu mâncarea preg─âtit─â ╚Öi servit─â de întreaga familie.
Cu siguran╚Ť─â ai aflat pân─â acum, c─â mesele sunt ╚Öi vor deveni mult mai distractive, mai interactive ╚Öi mult mai dezordonate, pe m─âsur─â ce puiul t─âu cre╚Öte. ╚śi este absolut normal ╚Öi firesc s─â se întâmple a╚Öa. Acum sunte╚Ťi preg─âti╚Ťi s─â trece╚Ťi în ultima etap─â a diversific─ârii.


Etapa a III-a (12 - 36 luni)
Odat─â cu cre╚Öterea ╚Öi dezvoltarea beb╚Ölu╚Öului, nevoile pentru anumite vitamine ╚Öi minerale cresc ╚Öi ele. O aten╚Ťie deosebit─â trebuie acordat─â aportului de vitamina A, D, C, fier, calciu ╚Öi fosfor din dieta sugarului ╚Öi copilului mic.
De la 12 luni, alimentele pot fi preparate aproape la fel ca ┼či pentru restul familiei, continuând îns─â s─â fie oferite alimente cu con┼úinut nutritiv ┼či energetic mai mare, adaptat  nevoilor  înc─â  crescute  ale  copilului.  De obicei,  la aceast─â vârst─â copilul prinde destul de bine linguri┼úa ┼či chiar reu╚Öe╚Öte s─â se alimenteze par┼úial singur.
În aceasta perioad─â a diversific─ârii trebuie s─â te concentrezi pe a-l ajuta pe copil s─â se obi╚Önuiasc─â cu noul sistem de hr─ânire ╚Öi nu neap─ârat pe a-l face s─â m─ânânce.
Copilului peste 1 an trebuie s─â i se ofere 3 mese ╚Öi 1-2 gust─âri s─ân─âtoase/zi, num─ârul meselor variind în func┼úie de tipul alimentelor oferite (con┼úinutul de substan╚Ťe nutritive ale acestora) ┼či cantitatea consumat─â de copil la fiecare mas─â.


 

Suport clienti 9:00 - 17:00

0741102651 contact@sophieschoices.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!